Artykuły w kategorii: Artykuły
27 lutego br. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się seminarium z delegacją z Ukrainy. KOWR reprezentowała Zastępca Dyrektora Generalnego Monika Tyska, zaś stronę ukraińską Zastępca Ministra Polityki Rolnej i Gospodarki Żywnościowej Ukrainy Olena Kowalowa. ...
fot.pixabay
Kebab wołowy halal - jedyny taki. Czyli oryginalny i smaczny.
Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych i smakowitych mięs. Charakteryzuje ją przede wszystkim bogactwo wartości odżywczych mi.in. witaminy B12, warto podkreślić, że nie w...
Remigiusz Zagraba: Minął właśnie rok od momentu jak 1 lutego 2018 roku, firmę Maga producenta maszyn klipsujących, klipsów i pętelek oraz maszyn rozbijających mięso dla gastronomii przejęła firma Beck Fastener Group, jeden z największych dotychczasowych klien...
Remigiusz Zagraba: Polska jest siódmym producentem wołowiny pod względem wielkości produkcji w UE. Jakie aspekty decydują o popularności tego mięsa, jeśli chodzi o eksport ?
Jacek Zarzecki: Jednym z podstawowych czynników jest cena, kt...
„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzon...
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich wzrosły ceny mięsa drobiowego. Tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 4,75 zł/kg, o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Za tuszki indyków trzeba było zap...
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali przeciętnie 3,18 zł/kg, a za indyki – 5,60 zł/kg. W obu przypadkach był to poziom cen o około 1% wyższy niż tydzień wcześniej oraz zbliżony do uzyskanego przed miesiącem. W odniesieniu do notowań...
Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadziły czasowy zakaz importu mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego z Polski. Główny Inspektorat Weterynarii prowadzi prace nad zniesieniem wyżej wymienionych ograniczeń.
Zakłady zatwierdzone do...
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. na rynku krajowym za bydło rzeźne płacono przeciętnie 6,58 zł/kg, o 1,5% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 4% mniej niż przed rokiem.
Żródło: KOWR...
Od początku 2019 r. na rynku krajowym ceny zakupu żywca wieprzowego są względnie stabilne i kształtują się w zakresie 4,08–4,09 zł/kg.
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną, podobnie jak ...