Artykuły w kategorii: Artykuły
Świeże mięso wieprzowe jest surowcem, który najczęściej wykorzystuje się do wyrobu różnego rodzaju wędlin. Karkówka wieprzowa, łopatka, boczek, czy schab to elementy wieprzowiny,
z których produkuje się szynki, kiełbasy, pasztety oraz ...
Według danych brazylijskiego stowarzyszenia producentów białka zwierzęcego (ABPA), w okresie od stycznia do listopada br. Brazylia wyeksportowała 585,6 tys. ton mięsa wieprzowego – o 35% więcej niż przed rokiem. Wartość wywozu była o 14% wyższa i wyniosła 1,251 mld...
W dniach 5–11.12.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 5,18 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 6% drożej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego ż...
ARiMR przypomina, że w dniu 31 grudnia br. upływa termin na dokonanie spisu bydła, owiec, kóz i świń przebywających w siedzibie stada oraz dostarczenie go do Biura Powiatowego ARiMR.
Jest to nowy obowiązek w odniesieniu do bydła i świń, który wynika z ostatniej ...
Sto pięćdziesiąty drugi przypadek stanowią zwłoki dzika znalezione w pobliżu miejscowości Dobryń Mały (gmina Zalesie, powiat bialski, województwo lubelskie), w odległości ok. 13 km od granicy polsko - białoruskiej.
Sto pięćdziesiąty trzeci przypadek stan...
Gotowane kiełbaski to szybki sposób na przyrządzenie ciepłego i smacznego posiłku. Lubią je dzieci, dorośli i osoby starsze. Szczególnie dobrze smakują podawane ze świeżą bułką i dodatkiem musztardy, ketchupu, itp. Trzeba jednak zwrócić uwagę na ich zawa...
Sieć "Kropka" Sp. z o.o. to dynamicznie rozwijającą się sieć, która zrzesza sklepy spożywcze. Na dzień dzisiejszy pod logo „Kropka” działa ponad 200 sklepów
z województwa podlaskiego.
Wywiadu dla portalu FirmyMiesne.pl udzi...
„Na firmę składają się trzy zakłady produkcyjne, sieć własnych sklepów oraz hurtowni. Pracuje w niej około 1000 osób. Zmiana na tym etapie działalności była racjonalną decyzją” – mówi Andrzej Skiba Prezes Zarządu Zakłady ...
Moodro Restaurant zlokalizowana jest w starej maszynowni (byłej kopalni ) należącej obecnie do Muzeum Śląskiego w Katowicach. Restauracja łączy regionalne tradycje ze współczesnymi trendami – mówi manager restauracji, Ewelina Zacharek.
...
Cielęcina jest mięsem pozyskiwanym z młodych cieląt w wieku do 8 miesięcy. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest delikatna i miękka. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Dostarcza organizmowi wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, dlatego ...