Artykuły w kategorii: Artykuły
Czy oznaczenie cenowe produktów w ladzie chłodniczej jest obowiązkowe?
Jakie konsekwencje mogą spotkać właściciela sklepu w przypadku ich braku? Zgodnie z art. 4 ust. 1 Ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz.U.2017.1...
W dniu 5.03.2018 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz oraz Dyrektor Generalny KOWR Witold Strobel podpisali porozumienie akceptujące stosowanie kryteriów i ich punktacji w przetargach ofert pisemnych na dzierżawę nieruchomości...
Polska słynie z kabanosów, które są często jej wizytówką podczas różnego rodzaju uroczystości krajowych, jak również międzynarodowych. Jest to także jeden z najpopularniejszych produktów mięsnych eksportowanych z Polski.
...
Globalnie, czyli… lokalnie!
Rozwojem technologii rządzi rynek, a rynkiem rządzi konsument. Przy zachowanej obecnej tendencji najbardziej prawdopodobnym scenariuszem przyszłości dla branży mięsnej jest systematyczny przyrost ekogospodarstw produkujących zdro...
Import mięsa drobiowego do Rosji wzrósł w pierwszych 11 miesiącach 2017 roku wzrósł o 7,8% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2016. Import mięsa wyniósł ok. 93 tys. ton mięsa, z czego ok. 84 % pochodzi z Brazylii. Na drugim miesjcu pod względe...
Akcja Szybki PIT wspiera podatników w rozliczeniu rocznej deklaracji PIT. Osoby, które chcą złożyć PIT mogą liczyć m.in. na dyżury ekspertów resortu finansów oraz punkty rozliczeń PIT w galeriach handlowych.
Źródło: Min Fin
Partn...
Zgodnie z danymi Banku BGŻ BNP Paribas w 2017 r. wyeksportowano ponad 1,12 mln t mięsa i podrobów drobiowych. Wartość wyeksportowanych produktów wyniosła 8,30 mln PLN, czyli odpowiednio o 9,4% i 7,1% więcej niż w zeszłym roku. Najwięcej polskiego drobiu trafia do ...
Remigiusz Zagraba: Polacy w ostatnich latach nie doceniali wołowiny, w 2015 r. spożyli jej 1,2 kg na osobę. Z opracowania GUS wynika jednak, że mieszkaniec Polski skonsumował w 2016 r. 2,1 kg mięsa wołowego – było to o 0,9 kg więcej niż w roku ubiegłym. Czy do...
Czy konsument ma prawo reklamować zakupione mięso i wędliny? W jakich przypadkach jest to możliwe, a kiedy nie ma takiego prawa?
Powyższe prawo przysługuje konsumentowi.
Wcześniej obowiązujące regulacje, korzystniejsze dla przedsiębiorców, zostały uchylone. Dotych...
Jaka będzie przyszłość branży mięsnej? Niejednokrotnie można napotkać w prasie lub Internecie publikacje oparte na wypowiedziach przeróżnych ekspertów, specjalistów i rzeczoznawców. Nie zawsze wygląda to różowo. Jesteśmy straszeni syntetycz...