Artykuły w kategorii: Artykuły
Globalnie, czyli… lokalnie!
Rozwojem technologii rządzi rynek, a rynkiem rządzi konsument. Przy zachowanej obecnej tendencji najbardziej prawdopodobnym scenariuszem przyszłości dla branży mięsnej jest systematyczny przyrost ekogospodarstw produkujących zdro...
Import mięsa drobiowego do Rosji wzrósł w pierwszych 11 miesiącach 2017 roku wzrósł o 7,8% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2016. Import mięsa wyniósł ok. 93 tys. ton mięsa, z czego ok. 84 % pochodzi z Brazylii. Na drugim miesjcu pod względe...
Akcja Szybki PIT wspiera podatników w rozliczeniu rocznej deklaracji PIT. Osoby, które chcą złożyć PIT mogą liczyć m.in. na dyżury ekspertów resortu finansów oraz punkty rozliczeń PIT w galeriach handlowych.
Źródło: Min Fin
Partn...
Zgodnie z danymi Banku BGŻ BNP Paribas w 2017 r. wyeksportowano ponad 1,12 mln t mięsa i podrobów drobiowych. Wartość wyeksportowanych produktów wyniosła 8,30 mln PLN, czyli odpowiednio o 9,4% i 7,1% więcej niż w zeszłym roku. Najwięcej polskiego drobiu trafia do ...
Remigiusz Zagraba: Polacy w ostatnich latach nie doceniali wołowiny, w 2015 r. spożyli jej 1,2 kg na osobę. Z opracowania GUS wynika jednak, że mieszkaniec Polski skonsumował w 2016 r. 2,1 kg mięsa wołowego – było to o 0,9 kg więcej niż w roku ubiegłym. Czy do...
Czy konsument ma prawo reklamować zakupione mięso i wędliny? W jakich przypadkach jest to możliwe, a kiedy nie ma takiego prawa?
Powyższe prawo przysługuje konsumentowi.
Wcześniej obowiązujące regulacje, korzystniejsze dla przedsiębiorców, zostały uchylone. Dotych...
Jaka będzie przyszłość branży mięsnej? Niejednokrotnie można napotkać w prasie lub Internecie publikacje oparte na wypowiedziach przeróżnych ekspertów, specjalistów i rzeczoznawców. Nie zawsze wygląda to różowo. Jesteśmy straszeni syntetycz...
Anna Łydek: W stolicy jest wiele ciekawych restauracji, każda zachęca klientów czymś ciekawym. Co wyróżnia Państwa lokal?
Marek Burakowski: Jedzenie jest naszą pasją – zdecydowanie to nas wyróżnia. Dla nas najważniejsze są składniki, z któ...
Anna Łydek: Społem Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Szczecinie powstała już w 1945 r. Obecnie sieć prowadzi 58 sklepów, zatrudnia ponad 700 osób i jest jednym z większych pracodawców w mieście. Co przyczyniło się do sukcesu...
Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 4,26 zł/kg i były niższe w porównaniu z poprzednim miesiącem, jak i z takim samym okresem poprzedniego roku odpowiednio o 6,5% i 13,2%. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 4,79 zł, tj. o 4,4% mniej niż p...