Artykuły w kategorii: Artykuły
Remigiusz Zagraba: Które rasy świń są najpopularniejsze w hodowlach na terenie Polski i co je charakteryzuje?
dr inż. Tadeusz Blicharski: Najbardziej popularne są rasy białe: polska biała zwisłoucha i wielka biała polska. Jak wskazują badania konsumentów i labor...
Obserwowany jest wzrost cen zbytu tuszek drobiowych, który rozoczął się pod koniec lutego br. W dniach 5–11.03.2018 r. tuszki kurcząt sprzedawano średnio po 5,76 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, o 5% drożej niż przed miesiącem. Z kolei śre...
W okresie 5–11 marca 2018 r. za brojlery płacono przeciętnie 3,46 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% więcej niż przed miesiącem. Z kolei cena indyków średnio wynosiła 4,62 zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej. Żywiec ...
Zakłady mięsne w Polsce sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 7,01 zł/kg, o 2% drożej
niż w poprzednim tygodniu oraz o 12% drożej niż przed miesiącem. Ceny te były nieco niższe od uzyskanych w analogicznym okresie 2017 r.
Źródło: KOWR
...
Wyspa Spichrzów w Gdańsku obejmie nowy koncept restauracyjny Słony Spichlerz, który połączy pod jednym dachem kilkunastu lokalnych i ponadlokalnych restauratorów. Inwestorzy zapowiadają, że restauracje będą funkcjonował w systemie niemalże całodobowym.
Źr...
W dniu 13.03.2018 r. władze Holandii potwierdziły wybuch grypy ptaków na jednej z ferm. Zarażone zostało stado kaczek o pogłowiu 29 tysięcy sztuk. To samo gospodarstwo zostało dotknięte problemem HPAI w latach 2014 i 2016.
Źródło: KIPDiP
Patner portal...
W dniu 15.03.2018 r. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wystąpieniu kolejnych 38 przypadków ASF u dzików na terytorium Polski. Tym razem afrykański pomór świń zaatakował na terenie województwa: mazowieckiego, warmińsko- mazurskiego, podl...
Remigiusz Zagraba: Czterogwiazdkowy Hotel Tęczowy Młyn to jeden z najbardziej utytułowanych hoteli w Kielcach. W 2014 r. otrzymał I miejsce w plebiscycie IV edycji Best Hotel Award na najlepszy polski hotel spośród hoteli kieleckich. Jednym z jego największych atut&oa...
Remigiusz Zagraba: Spożycie mięsa wieprzowego w 2016 r. wg GUS wyniosło 40,8 kg na osobę i jest to obecnie najpopularniejszy rodzaj mięsa w Polsce. Nie mamy jeszcze dokładnych wyników za 2017 r., ale wiele prognoz sugerowało, że może być nieznaczny wzrost. Jak Pan oce...
"Dzisiaj koncentrujemy się przede wszystkim na rynku gastronomii", mówi Marzena Perka kierownik zakładu Gold Drób w rozmowie z portalem FirmyMiesne.pl
Remigiusz Zagraba: Gold Drób z sukcesami prowadzi działalność od 1996 r., a główną d...