Artykuły w kategorii: Artykuły
Średnia cena netto skupu kurcząt brojlerów w dniach 21-27 września wynosiła 3,57 zł/kg żywca. Zanotowano -3,4% spadku ceny w stosunku do poprzedniego tygodnia. Średnia cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych „65%” z szyjami wyniosła natomiast 5,26 zł/kg. Tym s...
Średnia cena zakupu netto żywca wołowego w dniach 21-27 września wyniosła 5,92 zł/kg. W stosunku do poprzedniego tygodnia odnotowano wzrost ceny o 1,9%. Natomiast cena netto zbytu ćwierćtusz wołowych wyniosła 12,69 zł/kg. Tym samym na rynku odnotowano jej wzrost o 3,4% w stosun...
Średnia cena zakupu netto żywca wieprzowego w dniach 21-27 września wyniosła 4,64 zł/kg. Tym samym odnotowano spadek jej wartości o -1,9% w stosunku do poprzedniego tygodnia. Natomiast średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,75 zł/kg i jest to spadek o -0,6% w ...
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi to tradycja doskonałych wędlin
i wszelkiego rodzaju mięs, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Za jakość odpowiadają najlepiej przeszkoleni pracownicy, a mięso, z którego przygotowyw...
Na rynku wołowiny obserwujemy tendencje wzrostowe w eksporcie. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. wolumen sprzedaży na rynkach zagranicznych wyniósł 201 tys. t, co oznacza 12-procentowy wzrost w skali roku.
źródło: Banku BGŻ BNP...
Pyszny rosół na wołowinie to prawdziwy symbol polskich, tradycyjnych obiadów. Lata płyną, moda się zmienia, ale większość osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, przyjęcia weselnego czy innej ważnej dla nas okoliczności bez rosołu. Ten z kolei, a...
Wystrój wnętrza w sklepie spożywczym czy mięsnym ma niebagatelne znaczenie – to dzięki niemu pomieszczenie staje się bardziej przytulne, a klienci chętniej w nim przebywają. Coraz bardziej powszechne stają się punkty o ciekawym designie nawiązującym do brand-u f...
W dniach 31.08–06.09.2015 cena żywca wieprzowego wynosiła 4,54 zł/kg. Miesiąc wcześniej żywiec kosztował 4,39 zł/kg, natomiast rok temu 5,10 zł/kg. W ciągu miesiąca cena wzrosła o 3,5%, a w ciągu roku spadła o 11,1%. Cena żywca wołowego wyniosła ostatnio 5,84 zł/kg, w pop...
Zgodnie z danymi GUS, od 2003 r. spożycie mięsa na jednego mieszkańca wzrosło o 43% i w 2015 r. wynosiło 28,2 kg. W 2013 roku odnotowano spadek konsumpcji wieprzowiny do 35,5 kg, a w 2014 r. wzrost do 39,1 kg. Spożycie wołowiny nadal jest niskie, jednak ostatnio po raz pi...
Od 19 października do 17 listopada 2015 r. można składać wnioski o przyznanie pomocy w ramach programu „Modernizacja gospodarstw rolnych” z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Wsparcie można otrzymać na inwestycje związane z rozwojem ...